Aquest gener i febrer passats s’ha realitzat la novena edició del Seminari Agricultura i Medi Ambient, que ha tingut lloc a Maó, as Mercadal i a Ciutadella.
Aquest any, s’han donat a conèixer diferents iniciatives que aconsegueixen la viabilitat en les seves explotacions, com és el cas de Jauregia Esnekiak, finca agrària de la qual vam conèixer el procés de reconversió cap a la ramaderia ecològica que han dut a terme, amb l’elaboració de iogurts i formatges que venen directament, el projecte d’iSafra que produeix safrà a Menorca o l’experiència de Son Tarí Nou amb la producció de pollastres ecològics a Ciutadella. També es va presentar la nova convocatòria del Contracte Agrari Reserva de la Biosfera (CARB) d’aquest 2016 o la tasca que està desenvolupant l’Agència Local de l’energia d’Osona per a la promoció i dinamització de la biomassa a l’àmbit local. La darrera jornada es va dedicar al sòl, i es va conèixer com funciona i les pràctiques més adequades per a tenir un sòl productiu i sa.
A continuació vos adjuntam els resums i presentacions de les diferents ponències:
- L’elaboració de iogurts i formatges amb llet ecològica de Jauregia Esnekiak de Navarra, a càrrec de Mikel Azkarate, responsable de la granja. Presentació
- La dinamització de la biomassa en l’àmbit local. L’experiència de l’Agència Local de l’energia d’Osona, a càrrec de Gil Salvans, responsable tècnic de l’Agència. Presentació
- La producció de safrà a Menorca, a càrrec d’Omar Zola, responsable de la producció d’iSafra. Presentació
- La producció de pollastres ecològics a Son Tarí Nou de Ciutadella, a càrrec de Carlos Llufriu i Cristina Arquimbau, pagesos de la finca. Presentació
- Què és el sòl i com funciona? i Què podem fer perquè el nostre sòl sigui productiu i sa? a càrrec de Núria Cuch, enginyera agrònoma.
El seminari s’ha emmarcat dins el programa de custòdia agrària del GOB, amb la col·laboració del Consell Insular de Menorca.