Caminant per veure economia i valors naturals

Durant el recorregutMolta concurrència en l’excursió del passat diumenge, dia 20, per anar a peu fins les salines de la Concepció. Una activitat organitzada pel GOB amb la col·laboració de l’Ajuntament des Mercadal.

A les 9:30 h, ja s’arreplegava a l’Arenal d’en Castell un nodrit grup de gent de tota edat i condició, amb ganes d’aprofitar el matí del diumenge per caminar i conèixer noves coses. A les 10 h s’iniciava la marxa, amb una filera que arribaria a les 225 persones.

Explicació per part de la propietatEl mar estava tranquil i preciós, sota un sol tímid que va aconseguir obrir-se pas entre els núvols que de bon matí amenaçaven amb una pluja que la terra ja demana. El Camí de Cavalls discorre per aquí arran de costa, i l’altura dels penyals ofereix vistes que provoquen aturades per fotografies.

En arribar a l’ombra del pinar de Son Saura, procedeix fer una aturada per tornar ajuntar el llarg grup, descansar un poc  i berenar. La continuació va anar per la marina de s’Albufera, on s’aprecia la proximitat de la zona humida que aporta el topònim pel tamarellar i els joncs que ens acompanyen a l’esquerra.

Caminant dins el bosc, es van començar a observar els efectes de la gran extracció de llenya per a fer biomassa. Primer van ser els nombrosos afloraments rocosos del camí que mostraven punts de rompuda pel pas d’una gran màquina. Després, grans munts d’arbres tallats, en una imatge que impressiona. Finalment, nombroses acumulacions de llenya ja estellada (l’anomenada biomassa), destinada a usos energètics.

La biomassa és un recurs renovable si s’aprofita de manera racional i pot representar un combustible amb molt manco emissions de CO2. Però el plantejament que s’està aplicant en la major part de zones de Menorca és la d’una gran empresa que extreu llenya per enviar-la a Itàlia o al nord d’Europa, amb un esforç de transport que fa perdre la lògica de l’estalvi energètic de circuit local. Així mateix, la realitat de subcontractes enllaçats ja ha provocat varis casos d’explotació molt agressiva, que no respecte les condicions de l’autorització.

En sortir del bosc s’arribà ben prest a la Reserva de la Concepció. Una finca d’alts valors naturals que s’està tornant a posar en marxa amb una diversificació de productes: bestiar de carn, producció de flor de sal i d’aromàtiques, servei logístic al camí de Cavalls i turisme de natura. S’ha signat un acord de custòdia de territori amb el GOB per buscar la viabilitat econòmica i la conservació de l’entorn.

Explicació sobre les salinesEls participants van poder gaudir de la bellesa paisatgística de l’indret. La nombrosa assistència va obligar a organitzar grups operatius per una breu visita guiada. Aquells que esperaven, disposaven de varis espais per descansar o aprofitaven per adquirir la Flor de Sal, que es comercialitza sola o amb mescles de romaní, pebre negre i pebre vermell.

Anant ja pel darrer tram de caminada per agafar el servei de bus de retorn gratuït, cortesia de l’Ajuntament, s’observava que el torrent està sec i espera l’aigua que enguany es fa de pregar. Els ullastres i les mates, però, van plenes d’olivó i llentrisca, per rebre degudament els ocells que ja estan arribant en la migració de la tardor. A la Reserva de la Concepció hi troben un bon refugi.

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s