L’arròs de la terra és un plat típic de la cuina menorquina. A partir del blat escaldat, assecat al sol i capolat, juntament amb embotits, patates i carn s’aconsegueix aquest menjar, que tradicionalment es feia el dia de ses porquetjades.
La finca de Santa Creu, situada al municipi d’Es Mercadal i amb acord de custòdia, és una finca lletera que diversifica la seva activitat amb la sembra d’horta i l’elaboració d’aquest blat preparat per a fer l’arròs de la terra.
Aquest producte el podeu trobar a l’Agrobotiga del GOB i a l’AgroMaó.
A continuació us passem la recepta, extreta del llibre “La cuina de Menorca” de Josep Borràs i Damià Borràs:
- 400g de blat mòlt
- 4 patates petites
- 1 monyaco de mida mitjancera
- 1 cabeça d’alls
- 200g de xulla fresca
- 4 salsitxes
- 100g de sobrassada
- 100g de botifarró
- 1 sobre de safrà
Remullau el blat amb aigua devers dotze hores i l’escorreu .
Dins un tià posau el blat, la cabeça d’alls sencera i sense pelar, les patates pelades i senceres, el monyaco tallat en quatre cantells, les salsitxes senceres i finalment la xulla, la sobrassada i el botifarró tallats en quatre trossos. Hi afegiu, també, la sal i el branquilló de safrà, ho mesclau tot i hi abocau aigua fins que tapi perfectament tots els ingredients.
Escalfau el forn a 160º i hi coeu l’arròs de la terra. Haurà de menester devers quaranta-cinc minuts per ser cuit. Us ha de quedar sec i amb un bell color daurat. Si veiéssiu que comença a agafar color massa prest o que els damunts corren el perill de cremar-se, els darrers minuts el tapau amb paper d’alumini.